Babka, kiszka i tłumy smakoszy. Tak świętował Supraśl [ZDJĘCIA]

2025.08.03 11:16
W sobotę odbyły się Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej – wydarzenie, które przyciągnęło tłumy mieszkańców i turystów. Oprócz kulinarnej rywalizacji nie zabrakło koncertów, lokalnych przysmaków i stoisk z rękodziełem.
Babka, kiszka i tłumy smakoszy. Tak świętował Supraśl [ZDJĘCIA]
Fot: Jakub Tomasz Gwiazdowski
Światowe Mistrzostwa w pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu

To już 25. edycja

2 sierpnia Supraśl na jeden dzień zamienił się w kulinarną stolicę Podlasia. Wszystko za sprawą 25. edycji Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej – wydarzenia, które co roku przyciąga miłośników tradycyjnej kuchni.

Organizatorem mistrzostw był Powiat Białostocki, a tegoroczna edycja – jak zwykle – cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zanim jeszcze rozpoczęły się kulinarne zmagania, Supraśl dosłownie pękał w szwach. Droga z Białegostoku była mocno zakorkowana – nic dziwnego, bo wydarzenie przyciągnęło tysiące odwiedzających.

Na miejscu czekało wiele stoisk: jedni przyszli na kiszkę i babkę ziemniaczaną, inni po pierogi, zapiekanki, frytki czy hot dogi. Można było skosztować wszystkiego – od regionalnych dań po klasyczny street food. Na licznych stoiskach można było znaleźć również produkty lokalnych twórców: naturalne mydła, biżuterię, zabawki, chałwę, miód czy kwas chlebowy. Wśród rękodzieła dominowały ozdoby i pamiątki w stylu ludowym, a atmosfera przypominała nieco jarmark w letnim wydaniu.

Kulinarne pojedynki - kto wygrał?

W kulinarnych szrankach stanęły zarówno Koła Gospodyń Wiejskich, jak i lokalne restauracje oraz indywidualni pasjonaci kuchni, prezentując swoje autorskie przepisy na tradycyjne babki i kiszki ziemniaczane – potrawy głęboko zakorzenione w podlaskiej tradycji. Dania oceniała profesjonalna komisja konkursowa, która wzięła pod uwagę smak, wygląd i zgodność z regionalnymi recepturami. Emocji nie brakowało – poziom był bardzo wysoki.

W kategorii indywidualnej babki ziemniaczanej triumfowało Koło Gospodyń Wiejskich „Perły znad Narwi” z Suraża. Kolejne miejsca zajęły:
2. Alina Ochrymiuk
3. Dom Pomocy Społecznej „Trzy Dęby” w Choroszczy.

W rywalizacji o najlepszą kiszkę ziemniaczaną na podium stanęły:
1. Elżbieta Skarżyńska
2. KGW Zawykowianki
3. Zofia Amielańczyk.

Z kolei wśród dużych producentów, prym wiodły:

- w kategorii babki ziemniaczane:
1. Zajazd Leśny Czarna Białostocka
2. Siedlisko Czarny Dzięcioł
3. Restauracja Ququłka – Hotel Ibis Styles Białystok.

- w kategorii kiszki ziemniaczane:
1. Zajazd Leśny Czarna Białostocka
2. Kuźnia Smaku w Studziankach
3. Restauracja Kawelin – Białystok.

Konkurs na chłodnik i nalewki

Podczas wydarzenia oceniano także chłodniki i nalewki, które są nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. W kategorii najsmaczniejszy chłodnik zwyciężyło Siedlisko Czarny Dzięcioł. Kolejne miejsca zajęły:
2. KGW Karakule
3. Małgorzata Dudojd.

W rywalizacji na najlepsze nalewki ogólnopolskie, komisję konkursową najbardziej urzekła „Kamczatka” Michała Kozioła. Tuż za nim uplasowali się:
2. Kazimierz Kniaź – „Mirabelówka”
3. Artur Tomasz Laskowski – „Kiszek Rozgrzewajka”.

W kategorii powiatowej najlepszą nalewkę przygotowała Helena Owczarczuk („Mirabelówka”), a kolejne miejsca zajęły:
2. KGW w Zawykach – „Aroniowy Zawrót Głowy”
3. KGW Dobrzynianki – „Nalewka Miętowa”.

Uroczysta gala i koncerty z gwiazdami

Ceremonię wręczenia nagród poprowadzili starosta Jan Bolesław Perkowski oraz Norbi, który nie tylko współprowadził wydarzenie, ale też rozbawiał publiczność. Nagrody wręczali m.in. wojewoda podlaski Jacek Brzozowski, radny Michał Kozłowski i Henryk Suchocki z zarządu powiatu. Obecny był również poseł Adam Andruszkiewicz.

Wieczorem atmosfera zmieniła się w iście festiwalową. Na scenie pojawiły się znane zespoły: Top Girls, Papa D oraz WonerS, a całość zwieńczył koncert Skolima, który porwał publiczność do tańca i zakończył wydarzenie mocnym akcentem.

Mistrzostwa w Supraślu to nie tylko kulinarna rywalizacja - to święto tradycji. Dla wielu mieszkańców i turystów to wyjątkowa okazja, by spróbować autentycznych smaków Podlasia, spotkać się ze znajomymi i po prostu dobrze się bawić.

Portal BiałystokOnline.pl był patronem medialnym wydarzenia.

MW
24@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39