Termin imprezy: 2025-05-17
Cel warsztatów: komunikacja i budowanie relacji w rodzinie (zwłaszcza relacji międzypokoleniowych).
Warsztat jest formą edukacji żywieniowej.
W warsztacie mogą wziąć udział udział rodzice z dziećmi lub dziadkowi i babcie z wnukami. Udział w warsztacie jest bezpłatny.
UWAGA! Obowiązują zapisy. Ilość miejsc ograniczona.
Zaprezentowany będzie proces przygotowania ciasta chlebowego na zakwasie.
Przekażemy wiedzę na temat:
- walorów smakowych i zdrowotnych chleba na zakwasie (właściwości zdrowotne zakwasu)
- proces robienia zakwasów chlebowych i ich prawidłowe przechowywanie
(procedura dokarmiania zakwasu i pojęcie zaczynu)
- procesów zachodzących w zakwasie i cieście chlebowym.
- składników chleba i ich właściwości (w tym rodzaje stosowanej mąki)
- właściwości zdrowotne mąki orkiszowej.
Dzieci uczestniczące w warsztacie będą zdobiły kredkami płócienne woreczki na chleb, które potem zabiorą do domu.
Uczestnicy spotkania skosztują chleba upieczonego na bazie przepisu, który zostanie zaprezentowany na spotkaniu oraz otrzymają gotowy zakwas aby upiec własny chleb w domu.
Zapisy i bliższe informacje pod tel. 579.165.263 (Jurek) w godz. 8-13.30